Heien

Heien

Het fundament voor bij de bouw

Heien is een essentiële techniek binnen de bouw- en constructie-industrie, die wordt gebruikt om funderingen voor onder andere grote gebouwen, bruggen en huizen. Deze techniek is van cruciaal belang omdat het de stabiliteit en duurzaamheid van constructies garandeert, vooral wanneer ze op grond worden gebouwd die niet van nature voldoende draagvermogen heeft. Wij vertellen u graag wat heien precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en wat voor soort heiwerk zoal bestaat. En welke technieken wij van V.D. Geest Hillegom toepassen.

Wat is heien?

Heien is het proces van het in de grond drijven van lange, stevige palen of palen in de bodem om een stevige en stabiele basis voor een constructie te creëren. Deze palen, ook wel heipalen genoemd, kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, beton of staal, afhankelijk van de aard van de constructie en de omgeving waarin deze wordt gebouwd. Wij van V.D. Geest Hillegom zijn gespecialiseerd in het heien van stalen buispalen, maar weten zeker ook raad met heiwerk van andere materialen!

Heien van een woning
Voor kwalitatief goed heien zijn natuurlijk de beste heimachines nodig. Zo komen wij overal makkelijk bij.

Waarom is heien belangrijk?

Het belangrijkste doel van heien is om de belasting van een gebouw of structuur effectief over te brengen naar diepere en stabielere grondlagen. In sommige gevallen bestaat de bovenste laag van de grond uit losse of niet-draagkrachtige materialen, waardoor het risico op verzakkingen en instabiliteit toeneemt. Heipalen dringen door tot deze draagkrachtige lagen, waardoor een solide basis wordt gecreëerd waarop het gewicht van de constructie veilig kan rusten. Dus de grootste reden om te heien is om de toekomstige veiligheid van een gebouw of constructie te garanderen. Wel zo fijn!

Heien op grond met veel water
Heiwerk is vooral nodig op drassige gebieden met veel water.

Welke soorten heiwerk zijn er?

Er zijn een aantal verschillende type heiwerken. Grotendeels heeft dit met het betreffende materiaal te maken. We kunnen in ieder geval het volgende heiwerk van elkaar onderscheiden:

  1. Houten palen: Traditioneel werden houten palen veel gebruikt voor heien. Deze palen zijn duurzaam en gemakkelijk beschikbaar, maar ze zijn gevoeliger voor rot en insectenschade, waardoor ze na verloop van tijd kunnen verzwakken.

  2. Betonnen palen: Beton heeft de eigenschap sterk en duurzaam te zijn, en betonnen heipalen zijn tegenwoordig veel voorkomend. Ze zijn bestand tegen corrosie en kunnen lang meegaan zonder veel onderhoud.

  3. Stalen (buis)palen: Staal wordt ook veel gebruikt vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Stalen heipalen kunnen variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de belastingvereisten en de ondergrondse omstandigheden.

  4. Prefab palen: Deze palen worden van tevoren in een fabriek gemaakt en naar de bouwplaats vervoerd. Dit verkort de bouwtijd en vermindert het lawaai en de overlast op de bouwplaats.

  5. Trillingsvrij: Bij bouwprojecten in dichtbevolkte gebieden kan het traditionele heiwerk veel overlast veroorzaken. Trillingsvrij heien maakt gebruik van technieken zoals persen of schroeven om palen de grond in te brengen. Het gevolg is dat er geen trillingen ontstaan die bij traditioneel heien wél voorkomen. 

Kunnen wij uw heiwerk verzorgen?

V.D. Geest Hillegom heeft jarenlange ervaring op het gebied van heien en gaat geen uitdaging uit de weg. Neem contact met ons op om zodat wij u een offerte op maat kunnen sturen. 

Veelgestelde vragen

Dat verschilt per project, wat voor heipalen er gebruikt worden én hoe snel er geheid kan worden. Kleine, efficiënte machines kunnen makkelijker op slecht bereikbare plekken komen. Normaliter komen wij al een eind binnen een dag. Soms kunnen we zelfs meerdere heiprojecten per dag uitvoeren. 

Voor heiwerk maken wij altijd een vrijblijvende offerte op. De uiteindelijke kosten hebben te maken met de grootte van het project, de beschikbaarheid en de uiteindelijke wensen van de klant. Vraag gerust een offerte aan via info@geestheiwerk.nl.

Wettelijk staat vastgesteld dat bouwbedrijven en aannemers tussen 07:00 en 19:00 heiwerkzaamheden mogen uitvoeren. Dit geldt voor werkdagen en zaterdagen.